Under de tre senaste åren har arbetsmiljön försämrats hos svenska arbetsgivare. Bland annat ökar stressen och återhämtningen minskar. Nästan 40 procent känner sig stressade. Huruvida pandemin ligger bakom den nedåtstigande trenden är inte klarlagt men har förmodligen en påverkan, och det råder skillnader mellan olika branscher.
Brilliant Future har gjort en medarbetarundersökning där man ställt ett antal frågor för att kartlägga arbetsmiljön. Ljuset var riktat på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Studien bygger på sammanlagt en miljon svar som sammanställts och analyserats, under åren 2019 till 2023.
De senaste tre åren har arbetsmiljön på många svenska arbetsplatser präglats av en försämring. Kartläggningen visar att stressen ökar, återhämtningen minskar, och en betydande andel av de anställda känner att de inte kan påverka sin arbetssituation. Denna negativa trend har särskilt påverkat servicebranschen och bygg-och tillverkningssektorn. Dessutom framkommer oroande siffror kring konflikter på arbetsplatsen, där det finns skillnader mellan olika branscher.
Jämfört med situationen i början av pandemin har även andelen som rapporterar dålig återhämtning ökat, och ungefär lika många känner sig utmattade.
– Här är det viktigt att som ledare arbeta proaktivt, säger Lovisa Rosén, HR-chef på Hartic. Att hitta tillbaka till ett tydligt systematiskt arbetsmiljöarbete kombinerat med ett aktivt och närvarande ledarskap är väldigt viktigt.
I våra HR-partnerskap ser vi att vårt närvarande chefsstöd gör stor positiv skillnad hos våra uppdragsgivare där arbetsmiljöarbetet tar en rejäl fart med goda resultat till följd, inte minst ekonomiska.
Skillnader mellan branscher
En av de mest framstående trenderna är att stressen ökar mest inom servicebranschen, följt av bygg-och tillverkningssektorn. Anställda inom dessa sektorer upplever ökade påfrestningar och minskad möjlighet till återhämtning.
Kartläggningen visar även att över en tredjedel av de anställda upplever att de inte kan påverka sin arbetssituation efter pandemin. Denna känsla av maktlöshet är särskilt påtaglig inom servicebranschen, där anställda känner sig begränsade i sin förmåga att påverka och förbättra sina arbetsvillkor.
En oroande trend är att omkring en fjärdedel av de anställda upplever någon form av negativ konflikt på sina arbetsplatser. Dessutom förefaller det som att problemen inte minskar över tid, och branschskillnaderna är påtagliga. Servicebranschen och bygg-och tillverkningssektorn rapporterar högre frekvens av konflikter jämfört med tjänstesektorn.
– Vi ser att ett närvarande chefsstöd, vilket du får i Hartic som plattform, gör en otroligt positiv skillnad. Hos våra kunder är det tydligt att arbetsmiljöarbetet tar ordentlig fart åt rätt håll, med goda resultat och med minimal ansträngning. Det måste vara enkelt och automatiserat att jobba med det systematiska arbetsmiljöarbetet, berättar Lovisa Rosén.
Frågor som ställdes i undersökningen
- Förekommer det konflikter i din arbetsgrupp som påverkar arbetet negativt?
- Har du överlag en rimlig stressnivå i ditt arbete?
- Får du tillräckligt med tid för återhämtning mellan arbetsdagar?
- Får du stöd vid hög arbetsbelastning?
- Har du de förutsättningar du behöver för att göra ett bra jobb?
- Kan du påverka din arbetssituation?
- Har du blivit utsatt för kränkande särbehandling, mobbning, sexuella trakasserier eller annan diskriminering på jobbet under de senaste 12 månaderna?
- Känner du dig respekterad av din chef?
Läs mer om hur du enkelt kan implementera en systematik i ert arbetsmiljöarbete.